Bryghusets Historie

Det hele startede i julen 2006 da brygmesteren fik et begyndersæt købt hos brygladen i julegave. Herudover blev der lånt en 30 L suppegryde og købt et ekstraktsæt (Min første ale), og så kunne løjerne begynde. Der blev indkøbt flasker hos det lokale mikrobryggeri (håndbryggeriet), som dengang havde en butik i Nr. Sundby. Senere flyttede det til Gjøl og er i dag desværre lukket. Øllet blev brygget på J.P Kochs Vej i lånte lokaler (tak for det :-)). Den første øl blev en succes, og brygmesteren fik blod på tanden og besluttede, at det var tid til all-grain brygning. Der blev indkøbt færdigblandet malt til at lave en Brown Ale. Mæskningen foregik i en brygspand med en masse huller (en ok ingeniørløsning på en mæskesi), dog uden den store kontrol af temperaturen. Øllen endte med at blive en anelse sur, men brygmesteren havde ikke mistet håbet. Den næste øl blev brygget i sommeren 2007 og var en stout. Igen blev der indkøbt færdigblandet malt hos håndbryggeriet. Denne øl blev noget af en fiasko. Under omstikningen (som skulle forsøges for første gang), gik den rengjorte vinballon i stykker, og øllet kom på flaske efter kun at have gæret i en uge. Der var ingen flasker der sprang (grundet for meget restsukker i øllet, som bliver omdannet til alkohol og CO2 under karboneringen i flasken), men mange af øllene lavede et pænt sort springvand, når de blev åbnet. Brygmesteren havde dog ikke mistet modet, da han var klar over hvilke fejl der var blevet begået. I efteråret 2008 havde brygmesteren mødt bryg-“assistenten”, og juleøllen 2008 var den første øl, som hun var med til at brygge. Grundet tidspres blev det til en øl fra ekstraktsæt. I sommeren 2009 blev der igen brygget øl. Denne gang blev det til en frisk hvedeøl med hyldeblomst. Disse blev plukket på Peder Barkes Gade. Resultatet blev en frisk øl med en fremtrædende smag af hyldeblomst (det var det vi stilede efter). Den sidste øl blev drukket i maj 2011. Her var den en anelse mørkere, men ganske klar – og den smagte stadig af sol og sommer 🙂 Den sidste øl, som blev brygget på J.P Kochs Vej var en juleøl i 2009. Denne var lavet på ekstraktsæt (grundet tidspres inden jul) købt hos brygladen, denne gang nænsomt tilsat lidt ekstra krydderier i form af kanel, da bryg”assistenten” havde haft 25 års fødselsdag. I mellemtiden var der anskaffet nyt udstyr i from af en elgryde købt i Tyskland, og bryggeriet var nu klar til yderligere anskaffelser. For at muliggøre en bedre mæskning blev der indkøbt mere grej i foråret 2010. Denne gang var det udstyr til nedkøling og mæskning, nu var bryggeriet for alvor klar til all-grain brygning. Bryggeriet holdt næsten ½ års pause, og havde i mellemtiden flyttet lokaler til Vitus Berings Vej. Brygmesteren havde via diverse kontakter skaffet sig 3 slags malt (pilsner, munich og mørk). bryg-“assistenten” lavede en opskrift (naturligvis overvåget af brygmesteren), på hvad der skulle blive en glimrende Märzen! Denne øl er senere blevet brygget af andre håndbryggere, og har kun modtaget ros af dem, som var heldige nok til at smage den. Startende med XXX Chili i foråret 2011 begyndte brygmesteren at eksperimentere med at tilsætte forskellige krydderier til sit øl. Det er blendt andet blevet til lakrids i Zoethout Kwak, honning i Honeymoon, rosmarin i Rosemary’s Baby , oregano i Den Blege Løve og ingefær i Winter Ginger. I foråret 2014 bevægede brygmesteren sig ud i tørhumlingens kunst. Det første forsøg blev lavet med Bunny Hops.

Fortsættelse følger…