Opskrifter på andre brygrelaterede sager

Når man er færdig med at brygge, har man en større mængde malt tilovers. Her er et par forslag til, hvad den kan bruges til:

Brygmesterens maskknækbrød

Denne opskrift er lavet med inspiration fra hoytskum.com. Opskiften er til to bageplader med knækbrød.

Ingredienser

  • 4 dl mask – jo mørkere og mere kompleks masken er, jo mere smagsfuld. Masken bør være så tør som mulig.
  • 2 dl havregryn
  • 3 dl grahamsmel
  • 2 dl græskarfrø
  • 1 dl solsikkefrø
  • 1 dl hørfrø
  • 1 dl sesamfrø
  • 1 1/2 tsk. salt
  • 1 spsk. havsalt
  • 7 dl vand (hold ~ 2 dl tilbage, og tilsæt herefter efter behov).

Fremgangsmåde

Bland alt det tørre tli en bolle. Tilsæt herefter væsken og bland til det er en tyk dej.

Røren spredes jævnt ud på bagepapir på 2 plader. Det er vigtigt at den er jævnt fordelt, så alle knækbrødene bliver jævne og deiligt sprøde. Strø tilsidst havsaltet jævnt udover.

Skær dejen i passende stykker med kniv eller et pizzahjul, før den sættes i en forvarmet ovn på 160 grader i 1 time og 20 minutter. Det er en fordel om det er en varmluftsovn, men alm. ovn går også an. Byt eventuelt rundt på pladerne halvejs. Afkøles på rist før de knækkes fra hinanden og lægges i en tæt pose til opbevaring.

Brygmesterens maskboller

Denne opskrift er baseret på opskriften på “verdens nemmeste boller”. Brygmesteren laver dem selv med stor succes.

Ingredienser

  • 5 dl alm hvedemel
  • 3 dl hvid hvede (eller andre spændende meltyper)
  • 3 dl mask
  • 1/2 dl blande kerner el. frø, fx. græskarkerner, hørfrø og solsikkekerner
  • 5 dl kold vand
  • 2 tsk. salt
  • 2 ærter gær (5-10 g).

Fremgangsmåde

Gæren røres ud i det kolde vand. Mel, mask, salt og kerner tilsætters, og det hele røreres rundt i en skål med en ske. Læg film over skålen, og lad den stå på køkkenbordet natten over (el. ca. 8-10 timer). læg klatter af dej på en bageplade med bagepapir med en spiseske. Bag bollerne ved 230 oC alm. ovn i 20-25 minutter.