Det går lige IP18

Det går lige.. IP18

En velhumlet New England Pale Ale (5,8%)

Grundet brygmesterens hang til velhumlede IPAer, var det på tide at forsøge sig med en New England IPA. Denne ølstilart er karakteriseres som “juicy og hazy”, og har oftets en relativ lav bittherhed, mens der er masser af smag og duft af humle. Opskriften på Det går lige IP18 er inspireret af en guldvindende NEIPA fra en lokal brygkonkurrence i Melbourne. Opskriften på den kan I finder her, mens opskriften på “Det går lige IP18” som altid er at finde på Beercalc. Der bliver brugt rigelige mængder af Amarillo, Galaxy og især Citra humle, hvilket gør øllen særdeles aromatisk. Brygmesteren havde anskaffet sig udstyr til at lave en gærstarter (Ernemeyerkolbe og magnetomrører), så denne øl skulle være den første, som blev gæret med en forstartet gærkultur. Gærstartern blev lavet efter en opskrift, som I kan finde her.

Gærkulturen fik en svingom i tre dage, så den blev godt iltet, inden den blev sat på køl indtil brygdagen.

Brygmesteren var ikke den eneste der var entuisiastisk omkring brygningen af denne øl. Den lille brygassistent var et klar på, at der skulle brygges øl.

 

Berygmesteren blev færdig en fredag til midnat, OG blev målt til 1060 og allerede næste morgen kl. 8 var kom der kluklyde fra gærspanden, så gærstarteren havde gjort sit job godt :-).

Efter 2 dages gæring blev 1. omgang tørhumling tilsat. Dette var igen en blanding af Citra, Amarillo og Galaxy humle.  Efter ydeligere tre dages gæring blev 1. omgang humle taget op og øllen blev omstukket. Som stilarten byder sig er der meget uklar (brygmesteren tilsatte naturligvis ikke klaring), og øllen var allerede gæret ned til 1016.

På dag 11 i gæringen blev 2. omgang tørhumling tilsat, cirka den dobbelte mængde af alle tre humler i forhold til 1. omgang. Efter 14 dages gæring blev øllen tappet, og den var fint gæret ned til 1016.

 

Som altid lavede brygmestern en etiket. Øllens navn (som opringeligt var opfundet af 1. brygassistenten) lagde op til en lidt lummer en af slagsen. Brygmesteren synes selv, han fandt på en nogenlunde sober løsning.

Opskriften kan som altid hentes på Beercalc her.