Juleskum

En amerikansk IPA med røg og skum (7.3 %)

Juleskum er dette års juleøl fra Bryghuset Sønderkær. Brygmesteren endnu engang skabt en øl der sprænger stilarterne. Denne gang er der lavet en øl som adskiller sig fra den normalt lidt søde juleøl, ved at tilsætning af den særdeles aromatiske Refsvindinge røg­malt til en klassisk amerikansk IPA. Brygmesteren er tidligere blevet udfordret i, at røg og kraftig humlekarakter ikke hører sammen, hvorfor brygmesteren straks tænker – “Det skal da prøves“. Udover dette, er brygmesteren blevet inspireret af andre, som har tilsat skumfiduser til mørkere typer øl, såsom porter og stout, og har i højtidens lys valgt at tilsætte juleskum under kogningen. Juleskum er blevet en fint afbalanceret Øl, hvor de syrlige noter fra Citra humle går godt i spænd med røgnoterne, og en anelse sødme, som muligvis stammer fra juleskummet. Der er jordbær og røgnoter i duften, men smagen leder mere tankerne henimod ristet skumfidus. Juleskum er et perfekt supplement til julefrokost­bordet og bør nydes i godt selskab.

Brygmesteren var ikke den eneste der var entusiastisk omkring brygningen af denne øl. Den lille brygassistent stod klar, da der skulle brygges øl, og han sørgede for tilsætning af malten.

OG omkring det forventede på 1070. Juleskum var særdeles uklar ved brygningens afslutning, men der skete hurtigt en kraftig sedimentation af proteiner, og nok også grundet den tilsatte gelantine fra juleskummet.

Efter en uges gæring var øllen godt på vej med gæringen. Der var en tydelig duft af jordbær, og smagen var super. Brygmesteren valgte derfor ikke at tørhumle øllen, da humlekarakteren var tilpas.

OG endte på 1014, hvilket vidner om en restsødme, som giver en god balance til røgen og humlekarakteren. Brygmesteren deltager i år i en håndbrygsjulekalender, så der blev fyldt en kasse med stjernekapsler

En etiket skulle der naturligvis også laves. De to nisser er brygassistent 2 og 3.

GOD JUL

Som altid kan opskriften findes på beercalc her.