BICCIPA

BICCIPA

En belgisk imperial Chrismas chili india pale ale

Dette er juleøllen 2017 fra Bryghuset Sønderkær. Efter utallige opfordringer gentog brygmesteren succesen (XXX Chili) og lavede en chili øl igen.

Brygmesteren går ikke meget op i stilarter, men skulle denne øl karakteriseres ville den bedst kunne beskrives som en belgisk imperial Christmas chili india pale ale, heraf navnet BICCIPA.

BICCIPA er en høj alkohol rødgylden ale gæret med en belgisk gær. Den er tilsat kandis for at give ekstra sødme, og IBUen er som altid i den høje ende. Herudover er BICCIPA tørhumlet med amerikanske humletyper, for at give den ekstra humlekarakter, og det hele er toppet op med et krydret hint fra den tilsatte chili.

Selve brygningen foregik i lånte lokaler i særdeles godt selskab, hvor brygmesteren delte sin viden om, og drak temmelig meget øl. Efter endt brygning, så øllen således ud:

Ved omstikningen tilsatte brygmesteren humle samt, chilifrø og kød fra 4 chili. Gæren var særdeles potent, så BICCIPA var gæret helt ned til 1005, hvorfor alkoholprocenten blev 0,5 % højrere end forventet, og mon ikke den er blevet en anelse mere tør. BICCIPA så således ud ved omstikningen:

Selvom BICCIPA er en høj-alkohol øl, var den allerede klar til at blive tappet efter 13 dages gæring. Den havde fået en fin kobberrød farve:

Selvom BICCIPA kun havde karbonet en uge, kunne brygmesteren ikke helt dy sig for at smage på sagerne, og det er en glimrende øl, som har et fint chilihent i eftersmagen.

Ved endt tapning og med kun 1 dags lagring, var BICCIPA allerede klaret fint op.

Brygmestern var i julehumør, da etiketten blev lavet – igen med et hint af chili indover.

 

Brygmesteren ønsker alle en glædelig jul!

Opskriften kan som altid hentes på Beercalc her.